fbpx

FOB of EXW?

FOB of EXW?

Wanneer je goederen vanuit China naar Nederland importeert, moet je mogelijks kiezen onder welke handelsvoorwaarden je de producten wil laten verzenden. Deze handelsvoorwaarden worden ook wel de Incoterms genoemd. Om misverstanden te voorkomen, heeft de Internationale Kamer van Koophandel een aantal handelsvoorwaarden opgesteld die tegenwoordig wereldwijd worden erkend. De Incoterms bepalen wanneer het eigendom van de producten van de leverancier naar de klant wordt overgedragen. Samen met het eigendom worden ook de verantwoordelijkheid voor verlies & schade en de transportkosten overgedragen. Met dit artikel willen we je graag kennis laten maken met de vaakst voorkomende Incoterms – FOB en EXW.

Free on Board

FOB is een afkorting van ‘Free On Board’ en staat voor een zogenaamde ‘port-to-door’-zending. Dit betekent dat wanneer je onder de FOB-voorwaarden handelt, de leverancier verantwoordelijk is voor alle lokale kosten, waaronder het transport naar de haven, de afhandeling van de lading en de inklaring in China. Dit betekent ook dat je een forwarder (expediteur) moet vinden om je zending over te nemen en de vracht uit te voeren wanneer de goederen aan boord van het schip of vliegtuig gaan. Zodra de goederen aan boord zijn, verschuift de transportverantwoordelijkheid en -kosten van de leverancier naar jou als importeur.

Ex Works

EXW staat voor ‘Ex Works’ en verwijst naar deur-tot-deurverzendingen. Als je onder de EXW-voorwaarden handelt, ben je zelf verantwoordelijk voor het gehele transportproces, wat betekent dat het jouw verantwoordelijkheid is om het transport vanaf de vestiging van je leverancier naar het afleveradres te regelen. Wanneer je een forwarder kiest om het transport voor je te regelen, moet je er dus voor zorgen dat de transportoplossing zowel de inklaring in China als in Nederland omvat.

Beide reguleringen worden alleen voor invoer gebruikt en hebben verschillende overeenkomsten. Het verschil tussen de twee is echter duidelijk: met EXW ben je zelf verantwoordelijk voor alle transportkosten, terwijl je met een FOB-overeenkomst alleen verantwoordelijk bent voor de kosten die worden gemaakt nadat de goederen aan boord van het schip of vliegtuig zijn gegaan, aangezien de leverancier verantwoordelijk is voor de lokale kosten in China.

Incoterms illustration FOB and EXW

Voordelen FOB

  • Je kunt doorgaans geld besparen onder de FOB-voorwaarden omdat de leverancier de goederen meestal in de haven kan laten bezorgen en inklaren tegen een lagere prijs dan je forwarder. De totale kosten van het volledige transportproces liggen dus doorgaans lager bij een FOB-verzending dan bij een EXW-verzending, zowel voor jou als voor je leverancier. Dit is het meest uitgesproken bij LCL-zendingen (‘less than container’) omdat er geen schaalvoordelen optreden bij transport van de leverancier naar de haven bij FCL-zendingen (‘full container’).
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het papierwerk in China (exportklaring) aangezien dit de verantwoordelijkheid van de leverancier is.
  • Je kunt doorgaans snel en eenvoudig een offerte vragen bij de meeste forwarders.

De totale kosten van het volledige transportproces liggen dus doorgaans lager bij een FOB-verzending dan bij een EXW-verzending

Nadelen FOB

  • Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je leverancier weigert om de lokale kosten te betalen, hoewel je dit bent overeengekomen.
  • Je leverancier kan een ‘buffer’ in rekening brengen die verband houdt met de lokale kosten, waardoor de totale kosten van de zending stijgen.

Voordelen EXW

  • Goederen die onder de EXW-voorwaarden worden aangekocht zijn vaak iets goedkoper dan producten die onder de FOB-voorwaarden zijn gekocht, omdat de leverancier de kosten van het vervoer naar de haven, de afhandeling en inklaring van de goederen niet voor eigen rekening neemt.
  • Je hebt met andere woorden volledig de controle over de lading en de transportkosten van begin tot einde.

Nadelen EXW

  • Je verkrijgt vaak goedkopere producten wanneer je onder de EXW-voorwaarden aankoopt, maar je transportkosten zullen stijgen aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor het volledige transport van de leverancier naar je vestiging in Nederland.
  • Je bent verantwoordelijk voor de inklaring en daarom moet je ervoor zorgen dat de leverancier een vergunning heeft om te exporteren (indien nodig).
  • Wanneer je op zoek bent naar een forwarder moet je iemand vinden die zowel een deur-tot-deur service (EXW) aanbiedt alsook de inklaring bij de douane kan afhandelen.

Gewoonlijk betekent dit dat FOB gunstiger is dan EXW.

2020-01-29T12:53:02+00:00